Θεωρούνται-και δικαίως-δύο από τα αποτελεσματικότερα αντιγηραντικά συστατικά. Η μεταξύ τους σχέση όμως είναι πολύπλοκη και αρκετά…ανταγωνιστική. Πώς μπορούμε να εντάξουμε και τα δύο στην καθημερινή μας ρουτίνα περιποίησης, χωρίς να χάσουν τη δύναμή τους;

Είναι τα καλύτερα όπλα που διαθέτουμε απέναντι στις ρυτίδες, τη χαλάρωση, τις δυσχρωμίες, το οξειδωτικό στρες, την έλλειψη φωτεινότητας της επιδερμίδας. Η παρουσία, είτε της ρετινόλης, ή της βιταμίνης C σε μια καλλυντική σύνθεση είναι εγγύηση ότι τα καλά αποτελέσματα δεν θα αργήσουν να φανούν. Τι γίνεται όμως όταν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε και τα δύο δραστικά συστατικά μαζί;

Εδώ τα πράγματα αρχίζουν λίγο να μπερδεύονται. Η περίφημη “συνέργεια” των ενεργών συστατικών -δηλαδή η ικανότητα του ενός να ενισχύει τη δράση του άλλου- την οποία τόσο συχνά τονίζουμε όταν μιλάμε για κρέμες και ορούς, στην περίπτωση των προϊόντων με ρετινόλη και βιταμίνη C, απλά δεν ισχύει. Βλέπετε, η σχέση τους είναι ανταγωνιστική. Αν προσπαθήσουμε να τα αναμείξουμε ή να κάνουμε layering-εφαρμόζοντας το ένα μετά το άλλο- το μόνο που θα καταφέρουμε είναι το ένα δραστικό συστατικό να μειώσει τη δράση του άλλου! Ας δούμε λοιπόν τι ακριβώς συμβαίνει μεταξύ τους και πώς μπορούμε να …γεφυρώσουμε τις διαφορές τους για να αξιοποιήσουμε τα οφέλη και των δύο.

Ένα pH ανάμεσά τους

Η επιστήμη μας μαθαίνει πως τα συστατικά που περιέχουν τα προϊόντα περιποίησης είναι αποτελεσματικά σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον pH. Η ρετινόλη και τα παράγωγά της είναι πιο αποτελεσματική όταν το pH κυμαίνεται μεταξύ 5.0 και 6.0, ενώ το L-ασκορβικό οξύ, δηλαδή η καθαρή βιταμίνη C, χρειάζεται pH από 3.5 και κάτω-ή και καθόλου, στην περίπτωση της άνυδρης βιταμίνης C-, για να μπορεί να διεισδύσει στις βαθύτερες στιβάδες της επιδερμίδας. Αυτό το… κενό είναι που δημιουργεί το πρόβλημα. Αν τα δύο συστατικά βρεθούν μαζί, το μεν pH της ρετινόλης θα πέσει και θα γίνει πιο όξινο, ενώ το pH της βιταμίνης C θα ανέβει. Αποτέλεσμα; η πρώτη θα είναι λιγότερο ενεργή και η δεύτερη δεν θα καταφέρει να διεισδύσει. Με μια κουβέντα, και οι δύο θα είναι λιγότερο αποτελεσματικές…

Κάθε κανόνας και οι εξαιρέσεις του. Η τάση…αλληλο-αποσταθεροποίησης ρετινόλης και βιταμίνης C ατονεί όταν στη θέση του L-ασκορβικού οξέος βρίσκεται ένα από τα παράγωγά του το οποίο μετατρέπεται σε καθαρή βιταμίνη C όταν έρθει σε επαφή με τα κύτταρα της επιδερμίδας. Τα παράγωγα της βιταμίνης C είναι μεν λιγότερο δραστικά, έχουν όμως και πολλά πλεονεκτήματα. Είναι πιο σταθερά, λιγότερο ερεθιστικά και το σημαντικότερο, το pH τους είναι σχεδόν το ίδιο με αυτό της ρετινόλης, γεγονός που επιτρέπει την αρμονική συνύπαρξή τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, το Magnesium ascorbyl phosphate (με pH από 6.0 έως 7.0), το Ascorbyl tetraisopalmitate (με pH από 4.0 έως 6.0), το Ascorbyl glucoside (με pH από 5.0 έως 7.0) κ.α. Skingurus favouritesKorres, Wild Rose, διφασικό booster λάμψης με 15% Super Vitamin C (τετρα-ισοπαλμιτικό ασκορβύλιο, ένα ισχυρό παράγωγο της βιταμίνης C) και λάδι από άγριο Τριαντάφυλλο. Medik8, R-Retinoate Youth Activating Cream Day & Night, αντιγηραντικός ορός-κρέμα με συνδυασμό ρετινοϊκής ρετινόλης και ενός παραγώγου της Βιταμίνης C.

Και μαζί και χώρια

Υπάρχει τρόπος να απολαύσουμε τα οφέλη τόσο της ρετινόλης όσο και της καθαρής βιταμίνης C χωρίς…εκπτώσεις στην αποτελεσματικότητά τους; Ναι, μας λένε οι ειδικοί, αρκεί να τις εντάξουμε στη ρουτίνα περιποίησης, στη σωστή θέση και ώρα. Οι επιλογές που έχουμε είναι τρεις:

Βιταμίνη C το πρωί, ρετινόλη το βράδυ. Είναι ο απλούστερος και ενδεχομένως ο καλύτερος τρόπος να επωφεληθούμε στο 100% τη δράση τους. Το πρωί, η αντιοξειδωτική βιταμίνη C θα προσφέρει μια ισχυρή ασπίδα προστασίας από τις ακτίνες UV και την αστική ρύπανση, θα προλάβει τον σχηματισμό κηλίδων και θα χαρίσει λάμψη στην επιδερμίδα, ενώ συγχρόνως θα ενισχύσει την παραγωγή κολλαγόνου. Η ρετινόλη θα αναλάβει δράση το βράδυ-είναι άλλωστε γνωστό ότι προτιμά το…σκοτάδι. Θα επιταχύνει τον μεταβολισμό των κυττάρων, θα επανορθώσει τις φθορές τους και σταδιακά θα λειάνει εκ των έσω τις ρυτίδες.

Skingurus favouritesClinique, Fresh Pressed Clinical™ Daily and Overnight Boosters with Pure Vitamins C 10% + A (Retinol), ενισχυμένη φροντίδα για χρήση πρωί και βράδυ με Καθαρή Βιταμίνη C 10% και Ρετινόλη. La Roche Posay, Pure VitaminC 10, αντιρυτιδικό serum με υψηλή συγκέντρωση καθαρής Βιταμίνης C. Frezyderm, Skin Restart Vit A Cream Booster Velvet Concentrate, υπερσυμπυκνωμένη σύνθεση ενίσχυσης της κρέμας νύχτας με εστέρα βιταμίνης Α.

Βιταμίνη C και ρετινόλη, νύχτα παρά νύχτα. Μολονότι η βιταμίνη C θεωρείται …πρωινός τύπος, μπορεί κάλλιστα να ενταχθεί στη βραδινή ρουτίνα περιποίησης, εναλλάξ με την ρετινόλη. Σύμφωνα με τελευταίεςεπιστημονικές μελέτες η αντιοξειδωτική προστασία καλό είναι να συνεχίζεται και τη νύχτα γιατί η οξειδωτική φθορά συνεχίζεται ώρες μετά την έκθεσή μας στη UV ακτινοβολία και τους ρύπους. Επιπλέον, η διαδικασία επανόρθωσης που ακολουθούν τα κύτταρα τη νύχτα, παράγει και αμέτρητες τοξικές ελεύθερες ρίζες τις οποίες για να εξουδετερώσουν χρειάζεται να καταβάλλουν μεγάλες δυνάμεις με αποτέλεσμα καθυστερεί η ανάπλαση της επιδερμίδας. Τι καλύτερο λοιπόν από μια γενναία δόση αντιοξειδωτικής βιταμίνης C και στις μικρές ώρες… Skingurus favourites: Mario BadescuVitamin C serum, ανάλαφρος αντιοξειδωτικός ορός με καθαρή βιταμίνη C. Χρησιμοποιείται κάθε δεύτερη νύχτα (www.sephora.gr). ISDIN, Isdinceutics, Flavo-C Melatonin , επανορθωτικός, αντιοξειδωτικός ορός νύχτας σε αμπούλες, με βιταμίνη C (www.isdin.com/el-GR/). Version, C35%, συμπυκνωμένος, αντιοξειδωτικός, ορός νύχτας με 35% καθαρή βιταμίνη C, για ξηρές και πολύ ξηρές επιδερμίδες. (https://www.versionderm.gr/el/).

Βιταμίνη C και ρετινόλη, μαζί αλλά με το…ρολόι. Είναι ίσως ο πιο χρονοβόρος τρόπος συνύπαρξης, αλλά αν δεν… νυστάζετε μπορείτε να τον εφαρμόσετε άφοβα. Απλώνετε πρώτα τη βιταμίνη C, που έχει το χαμηλότερο pH, περιμένετε 30 λεπτά για να επανέλθει το pH της επιδερμίδας στα φυσιολογικά του επίπεδα και στη συνέχεια εφαρμόζετε την κρέμα με ρετινόλη. Skingurus favouritesSkinceuticals, Correct Retinol 0.3, φροντίδα νύχτας υψηλής αποτελεσματικότητας με 0.3% καθαρή ρετινόλη. SkourasMed, 1% Pure Retinol, δραστικός αντιγηραντικός ορός νύχτας με ρετινόλη υψηλής καθαρότητας

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε μας στο 2741024656.

*Πηγή: https://www.skingurus.gr/show/?id=2576&fbclid=IwAR2OCVev7CWwQO_BZ2WfjwRKnX4w14L8jdJcPxdG0Uc3yJMwD1UlWH_DqiY