Υπάρχουν κατηγορίες ακμής;

Μία βασική κατηγοριοποίηση της ακμής γίνεται με βάση την μορφή και την ένταση της φλεγμονής που διαμορφώνεται στο δέρμα. Έτσι έχουμε τους πέντε τύπους:

Φαγεσωρική ακμή

Πρόκειται για το είδος της ήπιας ακµής. Χαρακτηρίζεται από την παρουσία φαγέσωρων, οι οποίοι μπορεί να είναι είτε «ανοικτοί» (μαύρα στίγματα που αποτελούνται από σμήγμα, κερατίνη, τμήμα τριχών και υπολείμματα σμηγματογόνων αδένων), είτε «κλειστοί» (μικρά λευκά κεράτινα στίγματα). Η αιτία εµφάνισής της είναι πολύ συγκεκριµένη: ένα συστατικό του φυσικού λίπους του δέρµατος, το σµήγµα, φράσσει τους πόρους εξαιτίας (και) των συσσωρευµένων νεκρών κυττάρων.

Βλαστιδοφλυκταινώδης ακμή

Εκδηλώνεται με την εμφάνιση βλατίδων ή φλύκταινων (κόκκινα σπυράκια που συνήθως συνοδεύονται από πύον)

Βλατιδοοζώδης ακμή

Χαρακτηρίζεται από τον συνδυασμό βλατίδων και οζιδίων (ογκώδη σπυράκια κάτω από το δέρμα, τα οποία συνήθως προκαλούν πόνο)

Κυστική ακμή

Είναι η πλέον σοβαρή µορφή της ασθένειας, η οποία αναπτύσσεται ως αποτέλεσµα µιας γενικευµένης λοίµωξης.
Εκδηλώνεται με την εμφάνιση κύστεων, οι οποίες είναι σπυράκια μεγαλύτερων διαστάσεων σε σχέση με τα οζίδια και εντοπίζονται κυρίως στο πρόσωπο (μέτωπο και γύρω από το στόμα), τη ράχη και το στήθος

Ουλωτική ακμή

Εκδηλώνεται στη φάση αποδομής των φλεγμονωδών βλαβών, ότνα και σχηματίζονται πολλές ουλές. Είτε ατροφικές (εισχώρηση στο δέρμα, κυρίως στο πρόσωπο) είτε υπερτροφικές (εξοχές από το δέρμα, κυρίως στο στήθος και τους ώμους).

Η βασική ερώτηση που πρέπει να απαντηθεί είναι αν όλες οι κατηγορίες ακμής πρέπει να αντιμετωπιστούν και πώς;