Τι είναι η ακμή;

Η ακμή είναι μια δερματική πάθηση πολύ συνηθισμένη σε έφηβους ανθρώπους (14 με 20).

Μπορεί όμως να εμφανιστεί και σε άλλες ηλικίες, καθώς και να επηρεάσει και τα δύο φύλα εξίσου. Χαρακτηριστικό γνώρισμά της και σύμπτωμα είναι τα «σπυράκια – εξανθήματα».

Μεγαλύτερη ένταση παρατηρείται στο πρόσωπο του ατόμου, αλλά μπορούν να εμφανιστούν και σε άλλα μέρη του σώματος όπως η πλάτη, τα χέρια, το στήθος κ.α.

Αν και μπορεί να υπάρχει μία ονομασία, οι αιτίες και οι μορφές της ακμής είναι πολλές και κατηγοριοποιούνται.

Μία βασική διαφοροποίηση είναι αν το αίτιο είναι ενδογενές ή εξωγενές.

Βασικό ενδογενές αίτιο είναι η έξαρση των ορμονών, τυπικό παράδειγμα για την εφηβεία.
Εξωγενή αίτια υπάρχουν πολλά που αναφέρονται παρακάτω, με ένα βασικό να είναι οι ρύποι που συγκεντρώνονται στο δέρμα. Τα εξωγενή αίτια είναι κοινά σε ενήλικα άτομα και σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να καταπολεμηθεί και η αιτία μαζί με τα συμπτώματα.

Όποιο και αν είναι το αίτιο, οδηγεί το δέρμα σε υπερπαραγωγή σμήγματος και λιπαρότητα. Σε αυτές τις συνθήκες ευδοκιμεί το βακτήριο της ακμής (P.acne), και η αντίδραση του δέρματος είναι οι φλεγμονές και τα «σπυράκια».

Μερικά παραδείγματα παραγόντων που επηρεάζουν την ακμή ή την δημιουργούν είναι οι εξής:

* Ηλικία – εφηβεία                          * Κληρονομικότητα                          * Εγκυμοσύνη                              *Κλιμακτήριος
Ρύποι στο δέρμα                            * Διατροφή                                         * Άγχος                                          * Κάπνισμα
Φάρμακα                                         * Κλιματολογικές συνθήκες

Ποιες είναι οι κατηγορίες της ακμής;