Βασικός μεταβολισμός
Γνωρίστε τις καθημερινές σας καύσεις σε κατάσταση ηρεμίας

Η ενέργεια που είναι απαραίτητη για την διατήρηση των βασικών λειτουργιών του οργανισμού ονομάζεται Βασικός Μεταβολισμός ή Μεταβολισμός Ηρεμίας (ΒΜR) και δαπανάται για την διατήρηση του μυϊκού τόνου και της θερμοκρασίας του σώματος, την κυκλοφορία του αίματος, την αναπνοή, την λειτουργία των αδένων και των κυττάρων καθώς και για την ανάπτυξη του οργανισμού.
Ο Βασικός Μεταβολισμός είναι το σημαντικότερο ποσοστό των συνολικών καύσεων του ενήλικα και είναι και ένα πολύ ιδιαίτερο και χαρακτηριστικό μέγεθος για τον κάθε άνθρωπο.
Εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες άλλους μετρήσιμους (βάρος, ύψος, ηλικία, επιφάνεια σώματος, φύλλο κα) αλλά και μη μετρήσιμους (κληρονομικότητα, ιστορικό βάρους, φυσική κατάσταση κα).
Για αυτούς τους λόγους είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ο κάθε ένας τις «βασικές του καύσεις».

Ποσοτικά ο βασικός μεταβολισμός του ατόμου υπολογίζεται όταν το άτομο είναι ξαπλωμένο, ήρεμο, ελαφρά ντυμένο σε άνετα θερμικό περιβάλλον (20 -25 oC) και τουλάχιστον 8 ώρες από το τελευταίο γεύμα.

Η μέτρηση πραγματοποιείται με εξειδικευμένο μηχάνημα, το Fitmate της Cosmed ως εξής:.
Τοποθετείται μάσκας σιλικόνης στο πρόσωπο για 10 περίπου λεπτά, οπότε και συλλέγεται ο αέρας που εισπνέει και καταναλώνει ο εξεταζόμενος.
Αναλύεται το οξυγόνο που χρησιμοποιεί το σώμα του και το διοξείδιο του άνθρακα που παράγει.

Στο τέλος της μέτρησης θα μάθετε το
ακριβές ποσό των θερμίδων που το σώμα σας καταναλώνει καθημερινά σε ηρεμία.