Αν θυμηθούμε ότι το βασικό πρόβλημα της ακμής είναι η λιπαρότητα του δέρματος και η διαταραχή των σμηγματογόνων αδένων, θα δούμε πώς βοηθάει η κάθε μέθοδος στην αντιμετώπιση της:

Μία από τις πιο βασικές μεθόδους αντιμετώπισης της ακμής. Χρησιμοποιείται κυρίως στις περιπτώσεις που υπάρχουν μαύρα στίγματα στο δέρμα. Με τον καθαρισμό αφαιρούνται τα στίγματα και ρυθμίζεται η λιπαρότητα του δέρματος ώστε να ρυθμιστεί και η ακμή σαν συνολική εικόνα. Η διαδικασία διαρκεί περίπου δύο ώρες ανάλογα το περιστατικό. Περιλαμβάνει διάφορα στάδια, όπως ατμόλουτρο του προσώπου, εξαγωγή των στιγμάτων με το χέρι, και κρέμες-μάσκες που καταπραΰνουν το δέρμα.

Τα Peels είναι ένα πολύμορφο εργαλείο στα χέρια του ειδικού που αντιμετωπίζει την ακμή. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές φάσεις και να ρυθμιστεί ανάλογα ώστε να πετύχουμε αυτό που θέλουμε. Η βασική λειτουργία της θεραπείας είναι να μειώνει το Ph του δέρματος. Σε μία ενεργή ακμή επιδρά πάνω στα «σπυράκια» και τα καταστείλει, μειώνοντας έτσι τις φλεγμονές. Αντίστοιχα σε ένα δέρμα που έχουν μείνει ουλές από την ακμή, προκαλεί αποφολοίδωση και οδηγεί σε ανάπλαση της περιοχής. Οι ουλές μειώνονται σε ένταση και βάθος, βελτιώνοντας την συνολική εικόνα. Η διάρκεια της θεραπείας είναι συνήθως μία ώρα, και είναι ανεκτή σε αίσθηση.

Είναι μια θεραπεία που δρα στην επιφάνεια του δέρματος και αφαιρεί – μειώνει τα νεκρά κύτταρα της κεράτινης στοιβάδας. Με αυτό το καθαρισμό της «βρωμιάς» παρασύρει μαζί και την περίσσια του λίπους, ρυθμίζοντας το Ph του δέρματος. Σαν αποτέλεσμα αφήνει το δέρμα πιο λείο και φωτεινό καθώς και υγιές.

Στην ακμή βοηθά πολύ αυτός ο καθαρισμός του δέρματος, που δεν πρέπει να συγχέεται με τον καθαρισμό προσώπου αφού δρουν διαφορετικά πάνω στο δέρμα. Για αυτό το λόγο είναι πολύ συχνή επιλογή να συνδυάζονται οι δύο θεραπείες.

Επίσης η δερμοαπόξεση βοηθά και στις μετατραυματικές ουλές της ακμής. Με την αφαίρεση των νεκρών κυττάρων λειαίνονται οι ουλές και βελτιώνεται η όψη τους. Η μέθοδος είναι ανώδυνη και διαρκεί μέχρι μιάμιση ώρα.

Τοπικά εξωτερικά σκευάσματα:

Τα σκευάσματα είναι συνήθως κρέμες οι οποίες χρησιμοποιούνται μόνο επιφανειακά στις περιοχές που πλήττονται από ακμή. Περιέχουν συγκεκριμένα συστατικά που έχουν την ιδιότητα να μειώνουν το χρόνο κύκλου των φλεγμονών. Μειώνουν δηλαδή το χρόνο όπου θα μείνει εκτεθειμένο ένα «σπυράκι» στο δέρμα. Σημαντικό είναι επίσης ότι χρησιμοποιώντας τα σκευάσματα δεν μένουν σημάδια όπως συμβαίνει αν τα πειράζουμε με τα χέρια. Μπορεί να προκαλέσουν απολέπιση-μικροερεθισμό, εντελώς όμως παροδικό.  

Βασικό σκεύασμα που χρησιμοποιείται στην ακμή πέρα από τις κρέμες είναι και τα καθαριστικά. Το καθαριστικό απομακρύνει πολύ επιφανειακά τους εξωτερικούς ρύπους, καθαρίζοντας το δέρμα και ρυθμίζοντας αυτή την εξωτερική λιπαρότητα.

Όλα τα τοπικά και εξωτερικά σκευάσματα πρέπει να είναι κατάλληλα πάντα για τον εκάστοτε ασθενή και πρέπει πάντα να δίνονται από εξειδικευμένα άτομα.

Φαρμακευτική αγωγή:

Η φαρμακευτική αγωγή είναι μια επεμβατική ιατρική πράξη με πιθανές παρενέργειες σε διάφορα όργανα του σώματος όπως το συκώτι και το ήπαρ. Για αυτό και είναι συνήθως η  τελευταία σε σειρά θεραπεία αφού εξαντλήσουμε όλες τις άλλες επιλογές. Χρειάζεται παρακολούθηση από ιατρό με συχνές αιματολογικές εξετάσεις για έλεγχο. Επίσης έχει περιορισμένη διάρκεια που μπορεί εφαρμοστεί ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Ο στόχος της αγωγής είναι να ισορροπήσει τις ορμόνες του ασθενούς που είναι από τις βασικές αιτίες της ακμής. Δεν αντιμετωπίζει όμως την ήδη υπάρχουσα ακμή σαν φλεγμονή. Για αυτό και είναι σημαντικό να συνδυάζεται με τις υπόλοιπες επιλογές για καλύτερο και ολοκληρωμένο αποτέλεσμα.

Θεραπεία φωτός:

Το φως είναι ένα πολυεργαλείο που μπορεί να βοηθήσει σε πολλές θεραπείες. Αυτό συμβαίνει γιατί το φάσμα του φωτός ανάλογα το μήκος κύματος έχει και διαφορετικές ιδιότητες πάνω στο δέρμα. Ανάλογα το φάσμα που θα διαλέξουμε να δουλέψουμε μπορούμε να προσφέρουμε αντιγήρανση, να αντιμετωπίσουμε ρυτίδες, μετατραυματικές ουλές, πανάδες και δυσχρωμίες.

Όσο αφορά την ακμή δουλεύουμε με το ορατό μπλέ φως (430-500 nm) ή το κόκκινο (500-700 nm). Αυτή η έκθεση στο φως προκαλεί τα παρακάτω πλεονεκτήματα που βοηθούν στην αντιμετώπιση της ενεργής ακμής:

-Αντιβακτηριδιακή δράση (σημαντική ελάττωση της συγκέντρωσης του βακτηρίου P.acne)

-Αύξηση παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης

-Αντιφλεγμονώδης δράση

-Δράση κατά της σμηγματόρροιας

-Δράση κατά της υπερκερατινοποίησης του τριχοσμηγματογόνου θυλάκιου.

-Αύξηση της παραγωγής ινοβλαστών.

-Ενίσχυση της αγγειοδιαστολής, της κυκλοφορίας του αίματος και του οξυγόνου στους ιστούς.

Διατροφή: