Τα σχολεία ξεκίνησαν, εβδομάδα προσαρμογής & οργάνωσης για τους περισσότερους. Οργάνωση στα ωράρια, στο πρωινό ξύπνημα και στην ώρα του βραδινού ύπνου, αλλά και στην προετοιμασία του πρωινού γεύματος και του σχολικού κολατσιού. Λύσεις σε αυτή τη σπαζοκεφαλιά υπάρχουν πολλές, αρκεί να δούμε το θέμα με διάθεση & στωικότητα. Παρακάτω μπορείτε να βρείτε μερικές προτάσεις από τη διαιτολόγο του christoulab κ Χρήστου Δήμητρα για τους μικρούς, αλλά και τους μεγάλους φίλους.

Μπάρες δημητριακών με βρώμη & ταχίνι

Υλικά για 12 μεγάλα κομμάτια

* ½ φλιτζάνι ταχίνι
* ½ φλιτζάνι μέλι
* 1 φλιτζάνι σπασμένη καρυδόψιχα
* 1 1/2 φλιτζάνι νιφάδες βρώμης
* ½ φλιτζάνι σταγόνες κουβερτούρα (προαιρετικά)
* ½ κ γλυκού κανέλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ανακατεύω το ταχίνι, το μέλι, την καρυδόψιχα και την κανέλα.
Προσθέτω λίγες λίγες τις νιφάδες βρώμης και τέλος ρίχνω τις σταγόνες κουβερτούρας.
Καλύπτω ένα ρηχό ταψί με αντικολλητικό χαρτί και μοιράζω με το κουτάλι το μείγμα περίπου στο μέγεθος του καρυδιού (απλώνει).
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 6-8 λεπτά ανάλογα με το πόσο σκληρά μου αρέσουν.
Τα αφήνω να κρυώσουν οπότε & σκληραίνουν

Σταφιδόψωμο με κουάκερ:
ΥΛΙΚΑ:

  • 200γρ αλεύρι για όλες της χρήσεις (ή μισό ολικής και μισό λευκό)
  • 100γρ κουάκερ
  • ένα φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 150ml χλιαρό γάλα
  • δυο κουταλιές της σούπας μέλι
  • μια κουταλιά του γλυκού αλάτι
  • μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • ½ κούπα σταφίδες ξανθές
  • δυο κουταλιές της σούπας χονδροτριμμένο καρύδι
  • ένα κρόκο αυγού
  • μισή κουταλιά του γλυκού κανέλλα σκόνη
  • μισή κουταλιά του γλυκού ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ανακατεύεται το αλεύρι με το κουάκερ.
Διαλύεται στο γάλα την μαγιά και την προσθέτετε στο αλεύρι.
Προσθέτετε το μέλι, το αλάτι, το ελαιόλαδο, τις σταφίδες και το καρύδι και ζυμώνεται πολύ καλά.
Ίσως να χρειαστεί να προσθέσετε λίγο αλεύρι ακόμα ή λίγο γάλα να πετύχετε μια ζύμη μαλακή.
Αφήνετε για 30 λεπτά σε ζεστό μέρος το μείγμα να ξεκουραστεί.
Ζυμώνεται 4-5 ψωμάκια και τα βάζετε σε λαδωμένο ταψί.
Τα αλείφετε με το αυγό που προηγουμένως έχετε αραιώσει με λίγο νερό και πασπαλίζετε το μείγμα με την κανέλα και την ζάχαρη.
Ψήνετε στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου

Σπιτικά κριτσίνια

Υλικά για την ζύμη…
• 140 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 140 γρ. καλαμποκάλευρο
• 1/2 κ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
• 1/2 κ. γλυκού αλάτι
• 1 κ. γλυκού ζάχαρη
• 50 γρ. ελαιόλαδο
• 130 γρ. νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πολύ απλά βάζουμε όλα τα υλικά μαζί, τα ζυμώνουμε για να γίνει ένα ωραίο ζυμαράκι και τελειώσαμε!
Ανοίγουμε το ζυμάρι μας μ ένα πλαστη σε φύλλο πάχους όσο το φύλλο της σφολιάτας. Κόβουμε σε λωρίδες διαστάσεων περίπου 1Χ15 εκ. . Η ρόδα κοπής πίτσας εξυπηρετεί πολύ. Αν δεν έχουμε, τότε κάνουμε την δουλειά μας με μαχαίρι.
Βγάζουμε το ζυμάρι που περισσεύει γύρω γύρω. Μετά θα το ανοίξουμε κι αυτό και θα κάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει το ζυμάρι μας.
Παίρνουμε μια λωρίδα και με το αριστερό χέρι τυλίγουμε προς τα κάτω ενώ με το δεξί προς τα πάνω κι έτσι είναι έτοιμο με μία κίνηση ουσιαστικά.
Δεν το σφίγγουμε πολύ, να έχει κενά ανάμεσα από τις στροφές, έτσι γίνεται πιο τραγανό, και το τοποθετούμε στο ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Όλα στο ταψί και ψήσιμο σε προθερμασμένο φούρνο στους 200℃ στις αντιστάσεις για 20 λεπτά. Στον αέρα 160℃ για λιγότερο χρόνο ανάλογα με τον φούρνο σας, μέχρι να ροδίσουν.

Αλμυρά pancake λαχανικών

Υλικά για 3-4 pancakes

  • 1 κολοκύθι μεγάλο τριμμένο (το αλατίζουμε να βγάλει το νερό)
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 1/2 πράσο
  • 1/2 φλιτζ καλαμπόκι βρασμένο
  • 1/2 φλιτζ βρώμη αλεσμένη
  • 1 αυγό
  • 2 ασπράδια
  • λίγη φέτα τριμμένη
  • αλατοπίπερο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ανακατεύουμε τα υλικά και με μια μικρή κουτάλα
  2. Ρίχνουμε ένα ένα τα πανκεικ σε αντικολλητικό με λίγο λάδι και τα απλώνουμε ελαφρώς
  3. Ψήνουμε σε μέτρια φωτιά και μόλις ροδίσουν είναι έτοιμα!